Majom orchidea: a virág, ami szinte már makog

Ezek a csodálatos növények sajnos hazánkban nem élnek meg, igazán a tengerszint felett 1000 – 2000 méter magasságban, az ecuadori és perui erdőkben érzik otthon magukat. Csak az ecuadori természetes élőhelyén 120 faja található meg ezekből a lenyűgözően színpompás virágokból.

Az elnevezés persze nem véletlen. A növény több egyede is megszólalásig hasonlít egy majomra, szirmainak elrendezése szinte kísérteties látomást, már-már tudatosságot sejtet. A Majom orchideát – azaz a Dracula simia-t – 1978-ban fedezte fel és nevezte el egy Luer nevű botanikus. (Érdekes, hogy Luernek elsőre a Drakula, és nem a majom jutott eszébe. A Majom orchidea elnevezés ugyanis csak a köznyelvben használatos.)

01Feljegyzések szerint a Majom orchidea nem csak megjelenésében egyedülálló, de illatában is. A virágzó példányok hihetetlen intenzív narancs illatot árasztanak magukból, így vezetve magukhoz akár több száz méterről is a kíváncsiskodókat. A növény nem szezonfüggő, az a szerencsés, aki élőben is láthatja, bármikor találkozhat virágzó egyedekkel.

020304

Ne hagyd ki ezeket se