9 jele annak, hogy hazudnak neked

Hogy klasszikust idézzünk rögtön az elején: ‘Mindenki hazudik.’ A kérdés csak az, hogy felismerjük-e a hazugságot vagy örökre rejtve marad. A hamis beszéd néhány jele mindenki számára egyértelmű lehet, vannak azonban olyan apró, szándékosan el nem rejthető mozzanatok, amiket csak az avatott szemek vesznek észre. Te felismered a hazugságot? Íme 9 helyzet, amikor gyanakodni kezdhetsz.

1; Ha valaki hazudik neked, akkor igyekszik kerülni a szemkontaktust, mert fél, hogy a szeme mást mondd, mint a szája. Ennek ellenkezője is igaz. A túl gyakori szemkontaktus is gyanús lehet, a hamis szavak nyomatékosítása, hihetőbbé tétele miatt.

2; Az időnyerés taktikája. A hamis ember gyakran visszakérdez, még az egyértelműen megválaszolható kérdésekre is. ‘Mi dolgod volt azzal a nővel/pasival az utcán?’ ‘Te kémkedsz utánam?’ Ezzel időt próbál nyerni magának, hogy a valós visszaemlékezés helyett egy hihető választ kreáljon.

3; Szokatlan testbeszéd. A hazug ember gyakran izeg-mozog, a gombját, nyakkendőjét, gallérját piszkálja. Vagy épp ellenkezőleg: a gyanús viselkedést elkerülendő túlzottan feszesen viselkedik. A diszkomfort érzés (nem érzem jól magam a szituációban) fizikai megnyilvánulása.

4; Az elégnél több információ. A hazugok úgy gondolják, hogy minél inkább részletesebb egy történet, annál hihetőbb. Igyekeznek minden kis apró momentumról beszámolni, ám közben gyakran mondanak ellent saját maguknak.

hazudos

5; Terelés. A fenti ponttal némileg ellentétes viselkedés, mely során az igaztalan szavú ember próbálja minél messzebb vinni a témát a blöff helyzettől. Ilyenkor, ha visszautalunk, a hazudozó gyakran lesz dühös, hogy megkérdőjelezzük.

6; Belebonyolódás. Ezt nem is kell nagyon ecsetelni. A szépen felépített, minden részletre kiterjedő hamisság-torony pár mondattal később kártyavárként dől össze.

7; Fizikai tünetek. Bár néhány ember – idegességében vagy félénksége miatt – jobban izzad, mint más, így az izzadás önmagában nem lehet perdöntő bizonyíték a hazugságra. Azonban kipirultsággal, remegéssel, nyelési nehézséggel megtűzdelve már kezdhetünk gyanakodni.

8; Mikro megnyilvánulások. Bármennyire is legyen valaki vérbeli kamugyáros, mindent még ő sem képes elrejteni. Az apró, önkéntelen jelek (egy félmosoly, egy aggódó tekintet, egy lesütött szem) amik akár csak a másodperc tört részéig tartanak, bizony árulkodók lehetnek. Épp a roppant rövidségük miatt gyanúsak, a füllentő ember az önkéntelen mozzanatokat azonnal igyekszik elrejteni.

9; Jegyezz meg egy apró részt a hazug ember meséjéből, majd kis idő múlva kérd meg, hogy ismételje meg az elmondott történetet! Ha azt veszed észre, hogy kényelmetlenül érzi magát, s aggódik, akkor gyanakodhatsz, hogy a dolog mögött a félelem áll: vajon vissza tudja-e adni 100%-ban a nemrég elmondottakat?

Mindezek ellenére a valótlan vádaskodás nem szép dolog. Jól gondoljuk hát meg, hogy kit vádolunk hazugsággal, mert könnyen elmérgesedhet egy békés helyzet is. Önmagában egy izzadó tenyér, egy lesütött tekintett, egy zavart beszéd lehet az izgalom vagy a fáradtság jele is, nem kell rögtön minden bokorban farkast látnunk. (forrás, fotó)

 Oszd meg te is barátaiddal a hazugság 9 árulkodó jelét!

Ne hagyd ki ezeket se