A lélek éneke – könnyfakasztó történet a születésről

Messze Afrikában él egy törzs, név szerint a himbák, akiknél a gyermek megszületésének idejét nem a fogantatástól, s nem is attól a pillanattól számítják, mikor meglátja a napvilágot. A törzs azt a napot datálja a születés napjának, amikor a leendő anya először gondol gyermekére. A törzs úgy tartja, hogy ebben a pillanatban a gyermek megszületett.

Amikor az anya úgy érzi, itt az ideje, hogy gyermeke a világra jöjjön, akkor magányosan elvándorol egy erdő mélyére, s leül egy fa tövébe. Mindaddig ott ül, amíg meg nem hallja lelkében gyermeke énekét.

Mikor végre megszólal bensőjében az ének, az anya visszatér a falujába, s megtanítja a leendő apának a dalt, amivel ezután minden áldott nap hívják a gyermeket. Azt követően, hogy a kicsi megfogan, az asszony megtanítja az éneket a törzs bábáinak és véneinek, akik a vajúdás alatt, s a születéskor is ezzel a dallal köszöntik a jövevényt. (forrás)

ubuntu

A gyermek világrajövetele után az összes falubeli megtanulja a kisbaba énekét, ami hátralévő élete során mindig vele is marad. Ezt éneklik neki, ha valami baj éri, ez hangzik fel az ünnepeikor, s ezt hallgathatja a házasságkötésekor is. Amikor élete végéhez közeledik, halálos ágyánál szerettei egybegyűlnek, s utoljára eléneklik neki a dalát. A lélek énekét.

Ne hagyd ki ezeket se