Édes Vicces Szomorú Dühítő

Ember lépett a Napra!

Legalábbis ezt harsogja az állami televízió egész Észak-Koreában. Büszkeség, öröm és meghatottság járjon át minden észak-koreait, hiszen nemzetünk fia lépett először a Nap felszínére! – adta hírül nemrég az állami hírügynökség.

A helyi hírközlő szervek szerint az észak-koreai Hung Il Gong a nemzetek történetében elsőként jutott el, s landolt egy csillagon, jelesül a mi Napunk felszínén. A nem éppen független helyi média szerint a kozmonauta mindössze négy óra leforgása alatt érte el a célját, majd megkerülve azt landolt a Nap túloldalán.

‘Nagy örömmel tudatjuk, hogy mi hajtottuk végre az első sikeres küldetést, mely a Nap meghódítására irányult. Észak-Korea ezzel a tettével megelőzte a világ nemzeteit, Hung Il Gong országunk büszkeségét, rendíthetetlen hősét megilleti az ehhez méltó fogadtatás hazaérkezésekor.’ – tájékoztatta a lakosságot az észak-koreai Híradó munkatársa.

naputazas

Hogy a hozzávetőleg másfél millió kilóméterre lévő égitestet milyen technikával sikerült négyóra alatt megtenni, illetve, hogy hogyan vészelte át az űrhajós a közel 6000 Celsius fokos hőséget arra nem tért ki a beszámoló. Mindenesetre – folytatja a híradás – az asztronauta feladata az volt, hogy a csillagból napfolt mintákat gyűjtsön, s haza hozza azokat további tanulmányozásra.

Az észak-koreai híradásokkal ellentétben az emberiség még roppant messze van attól, hogy eljusson (pláne, hogy leszálljon rá) a Naphoz. A technológia jelen állása szerint az is komoly feladatnak ígérkezik, hogy a 7-8 hónapnyi űrutazással elérhető Mars felszínére lépjünk a nem is olyan távoli jövőben.

Észak-Korea pártállam, ahol sajátos módon dinasztikus hatalommegosztás alakult ki, miközben az Amnesty Internationalnek kétszázezer politikai fogolyról van tudomása, akik koncentrációs táborokhoz hasonló körülmények között élnek az országban.

Ne hagyd ki ezeket se