Tetszik Hűha

Emlékeztek az 1987-es nagy havazásra? Éppen 30 éve ezen a napon történt

A napok óta tartó intenzív havazás az egész ország életét megnehezítette, de a helyzet igazán kritikussá az 1987. január 11-éről január 12-ére virradó éjjel változott. Budapest útjait 30-50 cm hó fedte, s még a főbb közlekedési utak eltakarítása is akadozott. Az iskolákba – akik egyáltalán eljutottak -, azoknak a honvédség szállította az ennivalót.

Sokan az 1986/87-es telet mondják az utolsó igazi télnek, és lássuk be, ahhoz képest, hogy ma 2 cm hótól is totális káosz és közlekedési dugók tudnak kialakulni, valahogy édes nosztalgiával gondolunk vissza arra a télre.

A tankokkal és katonai teherautókkal kiszállított ebéd az iskolákba, az orkán erejű szél, és a derékig érő hótorlasz, melytől képtelenség volt kinyitni a kaput, a tökéletesen megbénult közlekedés, a mindentől teljesen elvágott települések, az áram nélkül maradt házak – borzasztó belegondolni, de valahogy az embernek mégsincs rossz érzése azokkal a napokkal kapcsolatban. Valahogy mindenki megmozdult, vagy legalábbis elfogadta a helyzetet, és nem pánikolt.

Budapest útjait 30-50 cm hó fedte, többnyire csak a főbb útvonalak voltak járhatók. Fotó: MTI, Kleb Attila

A korabeli tévéhíradó eképpen tudósított az eseményekről, valóban komolyan gondolva a felszólítást, hogy mindenki maradjon otthon, hiszen akadtak olyan városok, ahonnan se ki, se be nem lehetett közlekedni.

Kétméteres hótorlaszok is előfordultak, az M7-es autópálya járhatatlan hósivataggá változott. Székesfehérvár, és országszerte több száz település vált megközelíthetetlenné. A falvak, városok egy része áram nélkül maradt, sok helyen nem volt elég tüzelő, az alapvető élelmiszerek is nehezen jutottak el a lakókhoz. Az iskolákban szünetet rendeltek el.

1987. január 12-ének hajnala, Budapest. Lapátolják a havat a lakók: valahogy mindenki megmozdult a bajban. Fotó: MTI, Kiss G. Péter

Az emberemlékezet óta nem látott téli csapadéknak leginkább a gyerekek örültek, a legtöbb helyen ugyanis 1-2 napos tanítási szünet volt, de akadt olyan vidéki iskola, ahol a kritikus tüzelőhiány miatt egy hetes szénszünetet rendeltek el.

1987. január 12 hajnala, Budapest. Fotó: MTI, Kiss G. Péter
1987. január 15, Budapest. Gyalogosok a Ferenc körúton egy gyalogátkelőn, ember magasságú hótorlaszok között kelnek át. Fotó: MTI, Pintér Márta
1987. január 14, Zirc. Hómaróval tisztítják a Mór és Zirc közötti utat. A megyében az utak többségét méteres hófalak szegélyezik. Fotó: MTI, Arany Gábor

A kenyérszállító autók sem voltak képesek közlekedni a hatalmas hóban, így az élelmiszerkiszállításban is a hadsereg segédkezett. Rengeteg feladat hárult ezekben a napokban a magyar kiskatonákra.

1987. január 13. Borsod megye. Honvédségi jármű segít Borsod megyében a hóban elakadt járművek kiszabadításában. Az előtérben egy VT-55 „Kisbika” csörlős harckocsimentő készül a munkához, a háttérben egy BM Volvo homlokrakodó menti az árokba csúszott munkagépet. Fotó: MTI, Kozma István

Ha tetszett a cikk, kérlak, hagyd itt a véleményed az alábbi hangulatikonok bármelyikére kattintva.

Ne hagyd ki ezeket se

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Keresés…