Kacsa-lék a Balatonon – videó a páratlan magyar természeti eseményről

Fantasztikus felvételeket készített a 3dpano csapata a befagyott Balaton jegén tapasztalható látványosságokról, egészen pontosan egy tőkésréce raj viselkedéséről. A videót szerencsére közkinccsé tették, így bárki gyönyörködhet a Balaton télen is színes állatvilágában.

Aki azt gondolta volna, hogy a Balatonra csak nyáron, strandolási szándékkal érdemes leutazni, az bizony nagyot tévedett. Az utóbbi napok-hetek meglehetősen hideg időjárásának köszönhetően befagytak a hazai állóvizeinek, amiken így páratlan szépségű természeti események figyelhetők meg.

Azokon a nyíltvizi területeken, ahol a vízimadarak csoportosulnak a tó lassabban fagy be, így hosszan megmaradó jégmentes vízfelület, azaz lihogó keletkezik. Ezt a jégmentes vízfelületet a folyamatosan úszkáló madarak azzal tartják fenn, hogy megszakítás nélkül mozgatják a vizet, ami így nem tud befagyni.

Egy ilyen lihogót sikerült a 3dpano csapatának megörökítenie, s közzétennie, bizonyítva vele azt, amit eddig is sokan tudtunk: a Balaton télen is káprázatos élményeket nyújt.

A tőkésrécék által fenntartott képződmény azonban veszélyeket is rejt magában – mutatott rá a Magyar Madártani Egyesület Dél-balatoni Csoportjának tagja, Illés Gabriell. A nagy csoportosulás ugyanis mágnesként vonzza a réti sasokat, melyeknek egy-egy nagyobb lék a terített asztallal ér fel.

Ne hagyd ki ezeket se