Tetszik

Pálfordulás az egészségügyben: többé nem kell lázat csillapítani

Még a magas láz sem okoz semmilyen kárt, ráadásul segíti a gyógyulást, ezért fejlett országokban, Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat – írja honlapján Dr. Novák Hunor.

Az orvos cikkében felhívja a figyelmet, hogy hazánkban 2011 óta az a szakmai irányelv, hogy a lázat nem szükséges csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz. Kitér továbbá arra is, hogy a holland Háziorvosi Társaság érvényben lévő tájékoztatása szerint

A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog. Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhatunk paracetamolt.

Lázcsillapítót csak akkor, ha a gyermek közérzete rendkívül rossz

A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium is kiadta új irányelvét, ajánlását, amely felzárkózva a fejlett országokhoz jelentős változást hozott magával, s eképpen fogalmaz:

Gyógyszeres lázcsillapító rutinszerű adása jó közérzetű gyermekek esetében nem indokolt, ha a láz csillapításának egyedüli javallata a testhőmérséklet csökkentése. A gyógyszeres lázcsillapítást mérlegelni kell, ha a lázas gyermek közérzete rossz.

Az ajánlás kifejezetten felhívja a figyelmet a hűtőfürdő vagy a hideg vizes borogatás következtében beálló didergő állapot kerülésére, erre reagálva ugyanis a szervezetünk tovább növelheti a testhőmérsékletet.

Forrás
Dr. Novák Hunor
Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium

Ne hagyd ki ezeket se