Tetszik

Nem tudsz aludni? Próbáld ki ezt a módszert, s egy perc alatt mély álomba merülsz

Az egész akkor kezdődött, mikor már csak egy hét volt vissza a legjobb barátom esküvőéig, amire elvállaltam, hogy beszédet mondok. Ahogy múltak a napok, s közeledett az esemény, azt vettem észre magamon, hogy az idegességtől egyre nehezebben tudok elaludni, s ha végre sikerül is, akkor is éber álomba szenderedek csupán.

A harmadik álmatlan éjszaka után megkérdeztem a menyasszony édesanyját aki mellesleg meditációs oktató volt , hogy nincs-e valami trükkje, amivel segíthetne rajtam, mert ez az álmatlanság teljesen kikészít. Nos, a tanácsa megváltoztatta az életem. Megtanultam a 4-7-8 módszert, amit most közzé is teszek, hátha valakinek ugyancsak a segítségére lesz, aki szintén bagolykodik éjszakánként.

4-7-8 módszer

  1. Lélegezz nyugodtan az orrodon 4 másodpercig
  2. Tartsd vissza a lélegzetedet 7 másodpercig
  3. Lassan lélegezz ki a szádon 8 másodperc alatt

Ennyi az egész, semmi bonyodalom, semmi százig vagy ezerig számolás. Őrület, nem?

Hogyan működik?

Ha nem tudsz elaludni, az egy ördögi kör. Tudod, hogy meg kellene nyugodnod ahhoz, hogy álomba ess, de akkor jön a frusztráció, és ideges leszel azért, mert nem tudsz megnyugodni. A vérbe adrenalin tódul, a szívverésed felpörög, ilyen állapotban pedig esély nincs elaludni.

A fenti gyakorlat segít megnyugtatni az elmét, s míg a légzésre koncentrálsz, addig a központi idegrendszer fokozatosan csökkenti az aktivitást, és szorongás eltűnik, az egész test ellazul. Ez pedig éppen az ideális állapot az alváshoz.

Szóval, ha legközelebb álmatlanul forgolódnál az ágyadban, s azon stresszelnél, hogy mindjárt kelni kell, csak jusson eszedbe a 4-7-8 módszer.

Ne hagyd ki ezeket se