Akarod hallani Kossuth Lajos, és egy csomó magyar híresség eredeti hangját?

Egészen hihetetlen, de az első ismert és fennmaradt magyar nyelvű hangfelvétel éppen egy emblematikus történelmi személyiség hangján szólal meg. Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában található az a két fonográfhenger, melyen Kossuth Lajos az aradi vértanúk emlékművének felavatása alkalmából üzent haza önkéntes torinói száműzetéséből. Az 1890. szeptember 20-án készített felvétel nagyon érdekes körülmények között született, ugyanis Kossuth idegenkedett az akkor még újnak számító technikától, s csak némi csellel sikerült rávenni arra, hogy az ördögi masinába mondja el beszédét.

A hangfelvételt sajnos nem kímélte az idők vasfoga, s csak alapos szakértői munkával sikerült megmenteni belőle azt, ami még menthető volt. Az alábbiakban – a Kossuth-beszéden túl – öt olyan felvételt teszünk közzé, melyen a hazai művészet kiemelkedő alakjai hallhatók-láthatók.

Kossuth Lajos hangja az aradi vértanúk emlékművének felavatása alkalmából küldött üzenetén

Babits Mihály szavalja az Esti kérdés című versét

Karinthy Frigyes szintén saját szerzeményét szavalja a fennmaradt felvételen

Pilinszky János Apokrif című szerzeménye hallható a költő előadásában

Weöres Sándort láthatjuk és hallhatjuk egy portréműsorban

Végül pedig egy nagyon ritka felvétel: Kosztolányi Dezső feleségével. Sajnos itt csak mozgóképen láthatjuk a költőt, hanganyagot nem tartalmaz a felvétel

Ne hagyd ki ezeket se