Mindenki ismeri ezt a dalt, de csak 10-ből egy ember tudja az előadóját

Megszámlálhatatlan filmben és rádiós kívánságműsorban csengett már fel Israel Kamakawiwoʻole feldolgozás dala, a Somewhere over the Rainbow (Valahol a szivárványon túl). A szám népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a YouTube-on 253 millió felett jár a megtekintése.

Israel Kamakawiwoʻole egy hawaii zenész volt, aki dalait gyakran kísérte elmaradhatatlan hangszerével, az ukulelével (formára úgy néz ki, mint egy törpe gitár). A mindig pozitív megnyilvánulású és gondolkodású zenész munkásságát hazája függetlenségének és szuverenitásának kivívása irányította.

Israelt gyakran nevezték a “Kedves Óriásnak”, ugyanis annak ellenére, hogy impozáns méretekkel rendelkezett, hangja finom és áthatóan bársonyosan csengett. Hamvait több ezer rajongója jelenlétében a Csendes-óceánba szórták 1997. július 12-én. Utolsó kívánsága szerint – ahogyan az a videón is látszik – a temetésén nem sírtak, hanem mulattak az emberek.

A dal eredeti zeneszerzője Harold Arlen, szövegírója pedig EY Harburg, s az Óz a csodák csodája (1939) című műben énekelte Judy Garland.

Ne hagyd ki ezeket se