Mindannyian szeretjük, ha a konyhai eszközök nem nehezítik meg az életünket. Ugyanis biztosak vagyunk abban, hogy mindenkit őrületbe kerget a fólia összetapadása, a sajt reszelés közbeni morzsolódása, nem is beszélve természetesen a hagymapucolás megsiratásáról. Nos, mi tagadás, ezekből nekünk is elegünk volt, ezért cselekedtünk.
Az alábbiakban igyekeztünk összegyűjteni olyan konyhai praktikákat, szakácsok által használt trükköket, melyek elsajátítása bárki hasznára válhatnak.
Süté-főzés fortélyok
1; Magok eltávolítása a zölsdégekből egy pillanat alatt

Könnyedén eltávolíthatjuk a magokat például a tökből vagy a cukkiniből egy fagylaltos kanál segítségével.
2; Felesleges zsír eltávolítása a főtt ételekről

Ha túlzottan zsíros lett egy ételünk, csavarjunk néhány kocka jeget egy tiszta konyharuhába, majd óvatosan húzzuk végig azt az étel tetején (ugyanis a zsír az étel tetejére ül ki). A jég mágnesként vonja magához a zsírt, megdermedve a konyharuhához tapad.
3; Használd a fóliát, mint egy profi szakács

A te fóliád is mindig elszakad, s lehetetlen normálisan elvágni? Tartsd a hűtőben, ahogyan a profi szakácsok! A hideg fóliával ugyanis sokkal könnyebb dolgozni.
4; Hámozd meg a narancsot könnyedén

Tedd a narancsot 15-20 másodpercre a mikrohullámú sütőbe, s többet nem lesz gondod a nehézkes pucolással.
5; A főtt tojás egyszerű megpucolása

Tégy egy pici ecetet a főzővízbe! Meglátod, az így főzőtt tojásokról szinte leugrik majd a héj.
6; Citrusfélék kifacsarása az utolsó cseppig

Az utolsó cseppet is ki tudod sajtolni a citrosfélékből, ha közvetlenül a hűtőből 15-20 másodprecre a mikróba rakod.
7; Hogyan reszeljük tökéletesen a lágy sajtokat?

Dugd a sajtot fél órára a mélyhűtőbe, mielőtt reszelni kezded! A sajt megkeményedik, s nem tapad a reszelőre, s nem is törik olyan könnyen.
8; Hogyan szeleteljünk hagymát kevesebb könnyel?

A fagyasztó itt is segít. 30 percre dugd a mélyhűtőbe a hagymát, mielőtt felszeleteled így nem fog annyira csípni. Ezt a módszert kizárólag a főzéshez szánt hagymánál használd, saláták készítésekor nem jó, mert a zölsdég elveszíti a roppanósságát.
9; Így nem fog kifutni a tészta főzőleve

Tégy egy fakanalat a fazekadra, míg a tésztád fő. A fakanál megakadályozza, hogy a hab kiszaladjon a fazékból.
10; Egész sültcsirke sütésének praktikája

Amikor csirkét vagy más madarat sütsz, tartsd szem előtt, hogy a mellnek kell a legtöbb idő a megpuhuláshoz, ugyanis itt van a legtöbb hús. Érdemes ezt a felét a legközelebb tenni a hőforráshoz.
11; Sütőpapír a sütőformák helyett

Ne csüggedj, ha nincs sütőformád, egyszerűen használj helyette sütőpapírt. Az édességed szabálytalan alakja miatt sokkal izgalmasabb lesz.
12; A sült ételek felmelegítése kiszáradás nélkül

Mindig tegyél a mikróba egy kis pohár vizet is, amikor például a pizzádat melegíted, így biztosan nem fog kiszáradni.
13; Tökéletes tükörtojás

Törd fel egy edénybe a tojásokat, mielőtt a serpenyőbe tennéd őket, s ahelyett, hogy olajjal locsolnád meg, egy kis vizet adj hozzá sütés közben.
Tárolási fortélyok
1; Fűszernövények frissen tartása

Tedd egy jégkockatartóba a fűszernövényeket, s töltsd meg azokat vízzel, majd fagyaszd le. Így megmarad a vitamintartalmuk.
2; Magok, csonthéjas gyümölcsök frissen tartása

Jól zárható üvegbe vagy dobozba tedd a magokat, csonthéjasokat, majd helyezd őket a fagyasztóba. Így megőrzöd a frissességüket.
Tisztítási fortélyok
1; Az öntötvas serpenyők tisztítása

Az öntötvas serpenyők rozsdásodása elkerülhetetlen, ha folyamatosan mosogatószert használunk a tisztításukhoz. Helyette használj egyszerű konyhasót, mely egyúttal a kellemetlen szagokat is elveszi.
2; Hogyan szabadítsuk meg a kezünket a kellemetlen szagoktól?

A makacs fokhagyma-, hagyma- vagy halszagtól könnyedén megszabadíthatjuk a kezünket a főzés után, ha bedörzsöljük asztali sóval vagy citromlével, majd alaposan leöblítjük.
3; Hogyan állítsuk vissza a konyhai fémeszközök eredeti csillogását?

A rozsdamentes fém konyhai eszközeinket mossuk át alaposan ecetes vízzel, így visszanyerhetjük egykori pompájukat.
4; Így adj új életet a fakanalaidnak

Idővel a fakanalak elveszejtik egykori formájukat és kellemetlen szagokat is áraszthatnak magukból. Forrald fel őket egy edény sima vízzel, majd hagyd őket megszáradni a napon. Olyanok lesznek, mint az újak.
5; A fa vágódeszkák tisztítása

Megszabadíthatjuk a fa vágódeszkánkat az ételmaradékoktól és a kellemetlen szagoktól, ha átdörzsöljük azt durva szemcsés sóval, majd 10-15 percig állni hagyjuk, majd ezt követően átdörzsöljük citrommal.
6; Hogyan ne kenjük, ne zsírozzuk össze a receptjeinket?

Megóvhatjuk a szakácskönyvünket a zsírfoltoktól, ha egy csíptetős vállfát használunk a főzés során.