Tetszik Vicces

A japán nők karcsúságának 6 titka

Úgy tartják, a japán nők az egyik legszebbek és legelegánsabbak a világon.De vajon minek köszönhetik azt, hogy 30 évesen úgy néznek ki, mintha 18 évesek, 40 évesen pedig, mintha 25 évesek lennének? Igyekeztünk megtalálni a japán étrend és életmód titkát, s ha már megtaláltuk, le is rántjuk a leplet róla. Figyelem, követendő tanácsok jönnek!

Gazdag és kiegyensúlyozott étrend


Tévhit, hogy a japánok kizárólag sushit esznek, s karcsúságukat ennek köszönhetik. Valójában a szigetország étrendje igen változatos. Előnyben részesítik a halat, tengeri moszatot, zöldségeket, szóját, rizst, a gyümölcsöket és a zöld teát. A japán étrend sokoldalú és kiegyensúlyozott, és szinte mentes a magas kalóriatartalomtól és az adalékanyagoktól (fogalmazzunk inkább úgy, hogy az ipari szeméttől).

A japán étrendben kiemelkedő szerepe van a frissességnek és a szezonalitásnak. Jórészt azokat a termékeket fogyasztják, aminek idénye van: télen hagyományosan húst, halat, forró italokat és leveseket, míg a nyáron inkább hideg leveseket, tenger gyümölcseit és salátákat.

 

Elkészítés


A japánok hagyományosan párolással, grillezéssel, gőzöléssel főznek, a sütést speciális serpenyőkben végzik, melyhez minimális olajat kell csak használni. Roppant népszerűek Japánban a különböző zöldséglevesek (nem kell mondani, hogy ugyanilyen egészségesek is).

A japán háziasszonyok nagyon óvatosan fűszereznek, nem terhelik a gyomrot, a májat és a vesét. A japán konyha lényege a természetes szépség, a szín és az íz harmóniája.

 

Az étkezés kultúrája


Az étkezés külön rituálé Japánban: lassan esznek, kis darab falatokat vesznek a szájukba, s az adagok, így a tányérok is kicsik. Az ételeket ritkán díszítik, hagyják érvényesülni az élelmiszerek saját színeit, textúráját. S egy optikai trükk a szigetország lakóitól: mivel kis tányéron esznek, így úgy tűnik, mintha egy egész tál ételt elfogyasztottak volna. Hiába nagyobb ugyanis a tányér, az egy tál ételt egy tál ételnek érzékeli a szemünk, így hajlamosan vagyunk addig enni, amíg előttünk van valami.

 

Kenyér helyett rizs


A rizs elengedhetetlen része a japán konyhának, gyakorlatilag kenyér helyett fogyasztják. Nem csoda, hogy vékonyak, ha a lisztet lényegében egy az egyben sikerült kiiktatniuk az étkezésből.

 

A reggeli fontossága


Japánban a legjelentősebb étkezés a reggeli (Itt írtunk mi is róla, hogy miért tilos kihagyni a reggelit). Náluk ez a fő étkezés, hozzávetőleg olyan, mint nálunk az ebéd. Több ételt foglal magában – általában hal, rizs, omlettek, leves, szója, tengeri moszat és tea.

 

A desszertek teljes hiánya


Japánban a desszert olyan, mint a fehér holló: csak nagyon ritka alkalommal kerül az asztalra, s akkor is csak egy nagyon kevés. Sőt mi több, az a nagyon kevés a mi felfogásunk szerint nem is számít desszertnek. A japánok ugyanis nem esznek olyan édességeket, mint például a mi vajkrémes süteményeink. A desszertjeik alacsony cukor- és zsírtartalmúak, s valószínűleg nem nagyon ízlenének nekünk.

Egyik ismertebb nyalánkságuk a mochi (mi másból készülne ez is, mint rizsből), de ezt is inkább csak szilveszterkor eszik.

Ne hagyd ki ezeket se