Bérszámfejtő, autószerelő, kőműves – Ezek a hiányszakmák idehaza

A médiának köszönhetően nagyjából mindenki tisztában van vele, hogy idehaza több orvosra, ápolóra és tanárra lenne szükség. Kevés szó esik azonban arról, hogy néhány területen a fizikai munkakörökben is kirívó a szakemberhiány . A legtöbb régióban ácsra, épület- és szerkezetlakatosra, továbbá asztalos szakembereke lenne szükség. Nézzük a legordítóbb területeket!

Egy kutatás szerint egyre többen választják a diploma előtt, illetve az oklevél megszerzését követően az OKJ-s képzések elsajátítását. Nem véletlenül, a képesítés megszerzését követően ugyanis egyes területeken azonnal biztosított az elhelyezkedés. Sok munkavállaló akár a tanulmányok díját is magára vállalja, illetve a lakhatási gondok megoldásában is segít. (Itt érdemes megjegyezni, hogy két, iskolarendszerű képzésben indított OKJ-s bizonyítvány megszerzése a magyar állampolgároknak ingyenes.)

Aki pályaválasztáson, pályamódosításon gondolkodik, annak érdemes szétnéznie alaposabban, hiszen akár grátisz két szakmához is hozzájuthat. A konkrét szakmákról bővebben az Országos Képzési Jegyzékben szemezgethetünk.

Mik a hiányszakmák?

A Magyar Közlöny mellékletében megyei bontásban felsorolásra kerültek azok a szakmák, melyekre országszerte igen nagy az igény. Eszerint a legégetőbben szükség lenne ácsokra, épület- és szerkezetlakatosokra, asztalosokra, kőművesekre, hegesztőkre, pékekre, női szabókra, autószerelőkre, cipőkészítőkre, kőművesekre.

Az ezen szakmákban frissen végzettek gyakorlatilag a képzés befejezését követő napon munkába is állhatnak, annyira fokozott a szakemberhiány.

Mik a legfelkapottabb képzések?

Jó képet kaphatunk a hiányszakmák terén abban az esetben is, ha megvizsgáljuk a top OKJ-s képzéseket. Eszerint: TB ügyintéző, a bérszámfejtés területen dolgozó bérügyintéző (bérszámfejtő), pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási mérlegképes könyvelő, sportedző, IFRS mérlegképes könyvelő, targoncavezető, adótanácsadó, államháztartási mérlegképes könyvelő, pénztárkezelő és valutapénztáros. Látható, hogy a top szakmák leginkább a bérügyek köré csoportosulnak, a lista első négy helyét ezek teszik ki.

Az említett felmérés kitér arra is, hogy a fiatalok egyre inkább világosabb célja közé tartozik, hogy a diploma megszerzése mellett valamilyen szakmát is elsajátítsanak. Ez a választás – többek között – azért is kézenfekvő, mert a viszonylag rövid képzést követően aránylag hamar a munkaerőpiacra léphetnek, így bevételük származhat. Ebből pedig finanszírozni tudják felsőoktatási tanulmányaikat.

Ne hagyd ki ezeket se