A NAV nevében próbálják kicsalni bankkártya adataidat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével visszaélve e-mailben próbálják kicsalni a kártyabirtokosok adatait. Az adóhivatal weboldalára megtévesztésig hasonló honlap magas összegű adóvisszatérítést ígér, cserébe a bankkártyánk számát, lejárati dátumát és CV kódját kéri. Mondanunk sem kell, hogy az egész átverés, senki ne üljön fel, és főleg ne adja ki bankkártyája adatait.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében elkövetett csalás a következőkép alakul. A felhasználó kap egy e-mailt, mely NAV-os fejléccel, az adóhivatal nevében közli, hogy magas összegű adóvisszatérítésre jogosult. (Az igen rossz magyarral és csapnivaló helyesírással megfogalmazott levél már épp elég okot kellene adjon a gyanakodásra.)

A visszajáró összeget a hivatal a felhasználó bankszámlájára utalja, melyhez egy linkre szükséges kattintani. A hivatkozás azonban egy áloldalra visz, aminek semmi köze a NAV-hoz! Ezen az oldalon ezután bekérik a felhasználó bankkártya adatait, melyek így a csalók birtokába kerülve visszaélésekre adnak lehetőséget.

Figyelem! Senki ne dőljön be a trükknek!

Természetesen semmi ilyenféle visszatérítés nem létezik, senki ne dőljön be a trükknek.Az alábbi képen bekarikázva látszik, hogy a link valójában egy indiai oldalra visz.

NAV bankkártya csalás adóvisszatérítés

Ahhoz, hogy elkerüljük a hasonló eseteket, a következőkre figyeljünk.

  • a csalóleveleket sok esetben Google translate-tel fordítják magyarra, így a nyelvezet és a helyesírás segít az átverés felismerésében
  • a szolgáltatók és hivatalok soha nem kérnek telefonon, illetve e-mailben bankkártya, folyószámla jelszavakat
  • figyeljük meg a weboldal internetes címét (url), ha nem egyezik a szolgáltató internetes címével vagy bármi gyanúsat tapasztalunk, ne utaljunk, ne adjunk meg adatokat

Végül pedig az örök igazság: Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem az. Ne üljünk fel az olyan butaságoknak, mint hogy Bill Gates úgy döntött, az utolsó centig elosztogatja a vagyonát, és éppen Ön lett a szerencsés kiválasztott, aki megkapja azt.

Ne hagyd ki ezeket se